már 18 2010

Vényolc mánia

Ha valaki kedveli az amerikai kocsikat, azon belül is a V8-as hörgését és bugyborékolását, annak kihagyhatatlan a Vanishing Point ami 1971-ben készült. Barry Newman lövi a filmben egy 1970-es Dodge Challengerrel a sivatagon keresztül, menekülve a zsaruk elől, leszarva mindent ennyire egyszerű az egész. A történet lényege hogy van ez a Kowalski nevű figura aki autókat szállít és speed-et nyomat magába, aztán most éppen egy fehér odabaszós Challenger lesz az útitársa, illetve egy vak fekete rádiós csóka Super Soul persze csak CB rádión keresztül, aki próbál neki segíteni, és nyomatja a zenéket ezerrel a helyi rádióba.  Persze jórészt a film abból áll hogy a rendőrök megpróbálják megfékezni kevesebb sikerrel persze, és zajlik az autós üldőzés meg a V8-as ordítás. A filmben azért feltűnik némi visszatekintés is a múltba hogy Kowalski zsaru volt akinek elege lett,  meg motorversenyző, és autóversenyző is, aki balesetet szenvedett a pályán. Meg volt neki egy csaja is aki meghalt szörfözés közbe. Ez egy igazi road múvi, a forró sivatagi utakon fasza látképpel, vad motorosokkal, na meg vannak benne hippik is, és egy meztelen suna aki csak úgy motorozgat.  

A Vanishing Point-ból 97-ben csináltak egy feldolgozást, amiben Viggo Mortensen nyomja a gázpedált. Itt azért már történetet is szőttek a filmhez. Mégpedig azt hogy James Kowalski (igen, itt már keresztnevet is adtak neki) szintén egy olyan figura aki régi izomautók leszállításával foglalkozik, és van egy felesége aki terhes, de emelett valami betegsége is van a csajnak, ami veszélyes lehet a szüléskor. Éppen a 70-es Challengert kéne vinnie A pontból B-be amikor egy telefonhívás miatt megtudja hogy a felesége kórházba van jó messze tőle, és mindent meg akar tenni hogy ott legyen. Nagyjából innen kezdődik a száguldás, főleg amikor a rendőrök rászállnak és szivatni kezdik. Annak hogy tövig nyomja a gázt, itt már célja is van, nem csak az eszeveszett száguldás. Egy 68-as Chargert is bevontak hogy megállítsák, ami szintén valamit dob az egészben Persze sok dolgot átvettek a 71-es filmből, a rádióst (igaz hogy ebben fehér és nem vak), azt is hogy Kowalski autóversenyző volt, meg a defektet a sivatagba, illetve a motoros csajt aki sajnos itt nem pucér. Amikor én elkezdtem nézni ezt a változatot akkor valahogy egy filmplusszos kategóriába soroltam. Azon se csodálkoztam volna ha Chuck Norris is feltűnik, tipikusan az a 90-es évek vége film, de azért nézhető.

Az 1971-es Vanishing Pointba a rendőrökre nem lehet mondani hogy személyes bosszúként kezelték azt hogy megállítsák a Challengert mindenáron, inkább csak a munkájukat próbálták végezni. Viszont a 97-esben már igen, sőt mondhatni konkrét "főellensége" is volt Kowalskinak akit egy önfejű FBI ügynök akart megállítani leszarva azt is, ha a másik városba atomháború törne ki. A főszereplők pedig ég és föld a két alkotásban, hiszen az eredetibe egy badass figura játsza az ámokfutót aki nyomja magába a speed-et, nem törődve semmivel, míg a remake-ben mondhatni hogy egy rendes manus érthető okok nyomán száguld és akinek az ember igazat ad. Akik szeretik a száguldást, a régi amerikai vasakat, és a V8-as rotyogást azoknak érdemes megnézniük ezt a művet. Az 1971-est mindenképp!

Itt pedig az original trailer:


A bejegyzés trackback címe:

https://guardian.blog.hu/api/trackback/id/tr481849529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

honduras (törölt) 2010.03.19. 11:04:37

Vér gyenge egy post, agyd szerintem abba amíg lehet.

Beck Lennon 2010.04.14. 17:24:22

Novi phásszzmeg nyomass valami újat már mert nagyon karcsú ez a blog !!!!
süti beállítások módosítása